follow?oh,my pleasure.

Sunday, January 30, 2011

temuramah besame fasaha senduk.xD

hai hei hoi.
salam 1 malaysia.

tadi aku bace kosmo ahad.
kosmo yang bukan aku punye.
korang bace tak?
mesti bace kan?
cetire hot pasal hot hot mama dan dudenye.

norah danisah dan jejantas,lelaki idaman malaya tu.
(idaman ke?haha)

kan bebaru ni heboh pasal kes jejantas ngan fasaha senduk putos tu.
hah,berapi kau boifren ko bencuti dengan jandenye.
sampe lepas tensi berbikini2 na.
xbaek tu.
baek ko semayang ke,mengaji ke.
dapat pahale.ish3. *sambel geleng2 kepala.

tadi kelua plak berite pasal pencutian jejantas dengan norah danisah.
wah,kalau aku jadik fasaha senduk memang membare lah kan.
da la baru putos.
kelua plak kesah bahagea mantan pacar dengan jandenye.

panas!hahaha
(da rase macam minah kontrobersi plak.ngehngeh)

mari kite same-same ikuti temuramah dengan cik fasaha senduk berkaitan isu yang sedang hangaaat ni.

cik wartawan = cw
fasaha senduk = fs (bukan frenste na)

cw : hai cik fasaha.ape kaba cik sekarang?

fs : sehat walafiat.cume badan ni pedeh2 sket sebab aritu bejemo sangat.tengok kulet i ni.abes burn.

cw : tu lah cik fasaha.kenape yang sampai nak bebikini2 tu.kan da pedeh2.meh sini nak tengok sket.

fs : tu la cw.i pon xtaw nak cakap camane.ni sme jejantas punye pasallah.sampei hati kan die wat i macam ni.ape die ingat i ni xde prasaan ke.

cw : em,bole cik fasaha cetirekan ape sebenanye yang belaku?

fs : i pon xtahu ape sebenanye yang jadik.yang i tahu sebelom jejantas pegi bencuti dengan norah danisah die ade ajak i kelua.candle light dinner wa cakap luu.tapi xde plak die cakap nak putos ke ape.i rase ni memang keje norah danisah lah yang xpuas hati dengan kebahageaan i.

cw : kenape plak u cakap macam tu?ade bukti ke?

fs : maunye xde bukti.u taw mase jejantas ade kat jenpon tu,tiap2 malam die tepon i u taw.katenye rindu.lepas tu kan,die kate balek nanti nak kawen dengan i.tup2 balek2 jadik macam ni.i sedeh u taw!bayangkan lepas balek je dari jenpon jejantas langsung tak kontek i.i sendiri xtaw ape sebenanye yang jadik. (sambel menanges dengan sedu2nye) i...i...i ade lagi simpan meset2,call log die.mak i,adek i,nenek i pon ade simpan meset jejantas tu.mane mungken i tipu.uuuu..

cw : makaih,sampei semua orang simpan meset jejantas?jejantas bencinte dengan cik fasaha 1 femly ke?ganah2.

fs : xlah.memang i sengaje fowed meset2 tu.untok kegunean di kemudian hari.tengok,sekarang da jadik macam ni.hebut kan i?macam elbet ensten. (sambel  menggosok2 kepalanye)

cw : wah.cik fasaha memang hebut.bukan saje hebut merampas laki orang,malah bijak mentafsir mase depan.cik ade nak tuka profession x?jadik tukang tilek mungken?

fs : u nii.mulot kasi jage na.maneade i rampas jejantas dari sape3.no.no.no.i xcari die,die yang cari i.maklomlah,i kan mude begetah sekerap.mestilah die tepikat.aww.aww.

cw : haha.yelahh  cik fasaha oii..naseb baek getah xcaer yek mase bejemo itu hari.haha..

fs : biasalah.i kan pakai produk garnier.mane bole caer2 ni.laki tengok i caer,adelah.

cw : oklah cik fasaha.ape cite kes bebikini tu?frust dengan jejantas eaaaa.cecite.cecite.cecite.

fs : oh.sebenanye kawan i da lame ajak i becuti tu.cume yelah,ade jejantas di sisi.watpe i kelua dengan kawan2 i.abesla duet i.tapi lepas jejantas cakap die nakgi jenpon dengan norah danisah tu,i pon buat keputusan untok ikot kawan i.sambot tahun baru lah katekan.

cw : then,kenape bebikini?u xrase nanti akan jatohkan karier u ke kalau kantoi kat malaysia?

fs : alah,apedehal.artis malaysia skang da maju lah.jalan kat red carpet pon bekemban.setakat bebikini kat pantai apelah sangat.lagipon i rase muke i ni macam mat salleh sket2.ape salahnye belagak mat salleh sekali sekale kan.

cw : itu kate u.tengok sekarang u da terok dikeji oleh peminat.ape perasaan u?

fs : mule2 dulu i xkesah sebab i taw jejantas akan sentiase ade di sisi i.tapi skang i marayu pade u ollss.i janji xkan bebikini dah.kalau u olls xsokong i,sape lagi.jejantas da tanak kat i.wuuu (menanges lagik)

cw : bawak betendang lah cik fasaha na.setiap kejadian ade hikmahnye.oh,cik ade tengok kosmo tadi?pasal jejantas dengan norah danisah.

fs : mestilah i tengok.u taw,i rase macam nak gunteng2 jek paper tu.naseb baek bukan i punye.hish.geram i u taw.gatal punye norah.pencilok boifren org.siap ko nanti na.i see u in court.

cw : emm.u xrase ke karma da datang balek?dulu u amek laki die,skang die amek boifren u.xrase ke?xrase ke?i rase.

fs : i xrase pon.sebab i xamek laki die okk.laki die yang tegile2kan i.ape ingat i nak sangat jejantas tu?da la rambot aneh.huh

cw : aneh?haha.betol ke?patotla i xpenah nampak gamba die tanpe topi sebelom ni.hahahahaha (gelak guling2)

fs : betoll.nanti saye bagi gamba die tanpe topi.haha.

cw : ape plak pendapat cik fasaha pasal cetire yang norah danisah cakap tu?yang korang da putos lebeh 2 bulan lepas?

fs : alah,tu semue propa.i ade bukti menunjukkan yang i dengan jejantas maseh lagi becinte even mase dorang kat jenpon.jap lagi i kasi u bukti2 yang menunjukkan jejantas and i maseh kontek sampai 18 januari.u kan norah,kalau xde bukti jangan nak cakap ikot sedap mulot.i gocoh u nanti baru taw.hih

cw : haha.saba na cik fasaha.btw,u xrase sedeh ke dengan perpisahan ni?

fs : sedeh tu ade.tapi xdela sedeh mane.maklomlah,i ni kan chantek.lagipon i rase baek i tumpukan pehatian pade karier i yang tengah bombompow ni.lagi baek.nanti nak kompol duet banyak2,bole g jenpon jugak.lu ingat lu sorang bole pegi ke jejantas?boo.

cw : gud3.u ni memang bagos lah,i salute u.tapi kan i ade 1 nasehat la kan untok u dan org2 laen.janganla bencinte dengan laki org.xelok.ramai lagi jejake2 jambu kat lua.u kan chantek.kalau nak sangat dengan laki org buatlah care elok.janganla sampei becerai berai femly tu.xelok nokkk.lagipon u sndiri penah cakap tak kesah bemadu kan.ha (pesanan eklas dari pihak penaje)

fs : (sambel lap ae mate) betol tu cw.i pon da nyesal.i janji xkan buat lagi.i menyesallll.

cw : xpe cik fasaha.just lets change for the better.we will olweys support u.thanks for sharing stories with us ye.nanti kite gi makan kat mamak.nghehhehehe

fs : tenkiyu.i betol2 hargainye.ok2.i pon da lapa ni..


sampei sini jelah sesi temuramah besame cik fasaha senduk.awas!jangan anggap ini temuramah betol.mati aku kene saman nanti.haha




p/s : ini hanye lah sekadar hiburan semata.ade peminat fasaha ke disini?harap maaf. :) jangan saman saye.saye xde duet.huhu

Saturday, January 29, 2011

kau tanye.aku jawab.haha

hai hei hoi.
salam 1 malaysia anak-anak.

tadi kan aku tengah rebos sosej kat dapo.
pastu ade kawan tanye.

"memasak ke?"

heheh.heheh.heheh.
nak jawab ape ye?

"aah.memasak."

acu cakap da ade kat dapo sini,memangla nak memasak.xkan baiki muto kot.hahah.
well,tu sbenanye care org nak tego kite.

yela,senyap,xtego kang cakap sumbong.
tego kang cakap macam xde soalan laen.huhu

tapi tadi aku dalam mud ok.
kalau tengah meroyan,mau nak cepuk jugak org yang tanye camtu.
lagi nak tanye.
haahahaha

kalau...


korang tengah baso baju.

"hai.baso baju ke?"

"eh xla.tengah aerobik.lame rasenye xkelua peloh.nak join?mehla." nyanyila sket lagu poco-poco.ngehngehngeh
___________________________________________________________

korang tengah buat assignment

"ko buat assignment ke 2?

"xla.tgh fikir pasal bajet 2020 ni..kredit rm3000,debit rm3.hish.pening2." sambel tekan kalkulator kuat2.haha
___________________________________________________________

korang tengah online kan.

"ko tengah online ke weh?"

"xlah,tengah tengok skrin laptop ni.maken lame maken beso plak aku tengok." sambel belek2 laptop dengan muke pelek sangat.
___________________________________________________________

korang tengah pileh2 baju kat kedai baju.

"ye dik,cari ape?"

"kak,kat sini ade jual rantai basikal x?" dengan muke paleng innocent sekali.hahah
___________________________________________________________

korang tengah siap-siap nak tido.

"eh,nak tido da ke?awal lagi."

"eh.maneade.nak angkat baso tilam ni ha.belah atas nampak da koto sangat." sambel tepok2 tilam 2.
___________________________________________________________

korang tengah temenong sorang2.

"hai.menung jao nampak."

"maneade menunglah.aku tengah tengok bola ni.tepi sket.golllllllll!" sambel jerit kuat2 dan suro kawan korang ketepi.hahah
___________________________________________________________

korang tengah siap2 nakgi kelas

"eh,nakgi kelas da ke?awal lagi ni."

"lah,awal lagi ke?oklah." teros cabot unifom dan sambong tido.hahaa
___________________________________________________________


ni lah antare sediket jawapan kalau korang diajukan soalan berikot.
ade bran nak jawab?
cubelah.
dan besedie untok di hempok.ngehngeh

nak tunggu ke nak cari?

hai hei hoi.
salam 1 malaysia anak-anak.
harini kite akan bercetire pasal hidayah.
hidayah mane?
bukan hidayah sulaiman.atau wan nur hidayah.

kite bercetire pasal hidayah,petunjuk dari Allah kepade hambe2Nya.

ye.maaf.aku terase nak buat post ni lepas ade denga satu insiden yang blaku.
seswatu yang aku rase xpatot belaku lah.
maaf kalo ade yang terase.
maaf dari sane sampei sini.
diharap xde jadik kontrobersi melodi na.




okeh,
ape pendapat korang tentang hidayah?
ditunggu atau dicari?

bagi pandangan aku,hidayah tu patot kite sendiri yang cari.
ye,betol hidayah tu milek Allah.
Dia berhak beri,buwi,bagi pade sape2 yang Dia mahu.
Dia jugak bole tarek balek hidayah tu dengan sekelep mate.

tapi kite sebagai hambe tetap kene carik walaumacamane pon.
kalo nak tunggu,sampei bile pon takkan datang kalo xde usehe ye anak-anak.

"saye taknak buat amal sebab disuro orang laen.tak eklas."

ecece,biase kan kite denga ade orang cakap cani.
weh,kalau nak tunggu kehendak sendiri memang xkan buat la gamaknye.
ape salahnye kan kalo kite buat sebab org suro dulu.
bile da terbiase,dengan sendre rase eklas tu akan datang.

cakap berapi2.
macam segale ilmu da penoh kat dade.
ade ilmu,tapi tak amal.
bodoh namenye.
(not referring to anyone.aku pon macam ni)

jodoh petemuan di tangan tuhan.

quotes ni memang femes lah kan.
semue org taw pasal ni.
tapi semue belumbe2 nak carik jodoh.

kenape tak tungu jek jodoh sampai?

"kalau tunggu sampei bile pon aku xde boifren la weh!"

eh.tahu plak cakap macam tu.
kenape pasal ni kite carik gile2 carik?
siap nak mandi2 bunge bagai.

da banyak kali jato sebab bencinte pon maseh xserik mencarik.
hebut kan.
inilah kuase cinte.
ececece,cinte ye.cinte.



haha.tengah googling jumpe ni.agensi carik jodoh.kat pekan rabu nokk.


ce kite cube berusehe carik hidayah macam kite carik cinte maknusie.
susa kan?
macam-macam alasan.

tak besedie.
hati belom tebukak.
hidayah blom sampai.
(alasan aku jugak tu.)

hai maknusie.
kite xpayah belagak sangatlah.
mencari serunok sampei lupe diri.
kite tunggu hidayah macam kite hebut.

sedarlah bumi ni ciptaan Illahi.
kite nak belagak pandai pon,kite siape?
kite cume hambe.
hambe pade siape?
duet?makanan?ececece,cinte?

ce ingat balek.
kite ni cume tanah.
tanah yang orang pijak.
tanah yang orang ludah.
tanak yang kucen berak.
kite hine.


ecece,xpayah nak belagak sangatlah.
ape salahnye kalo kite tundok,sujud pade yang Esa.
mohon sediket petunjuk.
untok bekalan mase depan.


semayang tu pon antare salah satu care mendapat hidayah.
kalo xsmayang,macamane lah hidayah nak sampei.
setakat kawan2 name hidayah tu ramei lah.
tu pon kalau die nak bekawan dengan kite.
sebab kite bukan siape2.


kalo kite tak berusehe carik hidayah.
Insyaallah sampei mati kite xdapat.
kalo betol xbesedie,jangan cakap beso.
ingat mati.
esok.luse.sekarang pon kite bole mati.

nak ke kite mati tanpe mendapat hidayah Allah?
mati dengan care menidakkan kebenaran?
ish.mintak jauhla ye teman-teman.
takpela,kite da beso.
da pandai pike.
pike pon kene la pandai na.





p/s : jangan tinggal semayang musfirah

Friday, January 28, 2011

melawan kesepian.(cetire hujong minggu)

hai hei hoi.
salam 1 malaysia.
baru balek dari cp.

yah.so very the boring this weekend.
*naseb baek elaon masok.
kalau tak.we are going to die for boredom.
cuti bosan.kelas bosan.
apa mau jadi sama kita kawan-kawan?
haha

oh ye.kami sedang melawan kesepian.
kenape?
adelaaaaa..hahaha

kami kelua lepas orang semayang jumaat.
janji dengan pakcik teksi suro datang amek pukol 230 ptg.
disebabkan masalah teknikal,pakcik tu tepakse tunggu kami lebeh kurang 15 minet.
maaf pakcik!

sampai sane,teros beli tiket wayang.
yah,memang datang cp untok tengok wayang.
cetire kurafat.
bes tapi ade yang xlogiknye.
adeke suasane dalam hospital gelap gile.
ade cahaye sket jek untok bace buku.
heh.memang kurafat.

orang laen da tengok lame da.
kitorang baru nak tengok.
maklomlah.katak bawah tupperware.
wuuu.

lepas beli tiket kami gi makan.
lapar gile ok.
menahan lapar demi makan tomyam cp yang enak gilak.
tomyam saje 8hengget.
tapi xpe.
lebeh berkasiat daripade mcd.kfc.dan sebagainye.
betol! (muke bersunggoh)

mase tu pukol 3 lebeh kot.
makan sampei 4lebeh-lebeh sket.
lame makan.sebab pedas sangat.



kami belagak coolll.haha



muke na da merah2 tahan pedas.ngehngehngeh




maknusie yang cube belagak stedi umpame mempunyei lidah bewak.tapi xbole.memang pedaaaasss.haha

lepas makan puseng2 kejap sementare menunggu masok wayang pukol 5.
da pukol 5 masokla kan.
citere kurafat memang bes.
sumpah tanak tengok dah.haha
dalam wayang tu kitorang jek yang menjeret.
yang laen stedi jek.
xde perasaan gamaknye.ish.

*kitorang jeret.mate xtengok pon hantu yang kelua.haha

sampai semput-semput menjeret.
bole kate sepanjang cetire tu kitorang menjeret.
yang laen nak marah?
sorilah.kami jiwe penakot.
haha

lepas tengok wayang kitorang jalan2 lagi.
acu nak beli macam3.
xpe.xkesah.xpenat.
maklomlah.tengah melawan kesepian.
hahaha

dah agak2 nak balek tu kitorang pon singgah sahur kat kedai makan.
minom2 jek.
tomyam tadi pon xabes hadam lagik.
sangat sedap.sangat kenyang.jempotlah datang.wah3

here we are again! :)
kedai makan only.ngehngeh






and here is the outing's conclusion. :)


video

video




p/s : semue nak pakei selendang.konon nampak chantek.eh.chantek x?chantek x?haha

Thursday, January 27, 2011

sekadar gambar sedikit memori. :)

hai hei hoi.
salam 1 malaysia.
nothing to merepek hari ni.
just nak share gegambo.
pictures of yesterday's outing.

gembira!
serunok!
suka!

tu jek bole cakap.

*duet abes.esok makan paser.



disebabkan ini belog aku,so aku letak gambo aku dulu lah kan.haha



si hidong gajah ni namenye musfirah.
die ni xchantek pon.
tapi die rase die comel.
ha.comel tak?comel tak?
haha



ini fatin atiqah.
die rase die seksi.
baru tadi die cakap.
harharhar
well,kite memang hot lah!
hahaha *perahsan



ini pule nurhafiza.
die cakap die macam bola kalau pakei selendang.
cu,bola ragbi ok ape.
bujur sireh.
haha
peace!



manekale ini norfatin fatihah.
mate die besa.
sebab tu ramei tepikat.
nak mengorat?
amek borang kat pejabat oke. xD


well.trying to be plastik. :)



muke menyampah.



rasenye kitorang lagi better kot.ngehngehngeh



muke mental.



ok.korang menang!
huahuahua (gelak setan)



kerana dirimu begitu berharga.

*credit to ikan. :P



p/s :  ade rase ape-ape tak?

Wednesday, January 26, 2011

duduk?berdiri?cangkung?

hai hei hoi.
salam 1 malaysia.
ari ni aku rase nak menules pasal toilet.
ish,kenape nak tules pasal istane syaiton tu?
sebaaaab.tah!rase nak tules.ikot aku lah!haha


sebelom tu nak tanye.
korang prefer tandas jenes dudok ke cangkung?
ke BERDIRI? xD

well,itu sme ikot taste koranglah kan.
kalau aku,aku prefer tandas dudok.
sebab aku bagi aku tandas dudok ni memudahkan kite melepaskan hajat.
kalau tandas cangkung memang kite perlukan sepenoh tenage lah ye untok memastikan hajat tercapai.
ngehngehngeh.

ok.untok pengetahuan kite lah kan.
tandas ni memang memaenkan peranan penting bagi sesebuah organisasi.
rumah ke.syarikat ke.kedai ke.
ape yang jadik titik kepade penilaian org tentang tahap kebersehan kite adelah tandas.

kalau rumah chantek gile.
ruang tamu ade lampu liplap-liplap bagai,kalau tandas bau hancengg xgune jugak kan?
lagi bes kalau ade lagi sise2 wane cokolat yang betepek-tepek kat lobang tu ha.ewww.
konfem kite akan dicop pengkotor oleh tetamu rumah kite.
oleh itu,marilah kite same-same menjage kebersehan tandas kite.
(eklan tandas?bukanlah!)

ok lah.back to core bussiness.
pasal pemilihan tandas.
dulu kan,mase kecik-kecik rumah aku tandas cangkung.
wallah.memang tetekan lah kan nak mencangkung sampei urusan selesai.
nak-nak bile time ceciret. (_,_) prutttt.puittt!


memang sampei kebas-kebas lah kaki.
mase kecik aku naif lagi.
kalau leteh aku berdiri jap nak legekan otot-otot.
haha.memang xsenonoh gile.
tapi aku rase bukan aku sorang yang buat.
korang buat jugak kannnn.. :P

pastu bile da dewase siket-siket aku pon da banyak bejalan,da kenal ape itu tandas dudok.
tapi kenal jelah.
care nak gune memang macam biase.
macam ni hah.



janganla cakap aku bungol.mase tu aku kecik.bole dimaafkan.haha


bile da lame-lame aku pon pandailah gune tandas ni.
esh.xdelah susa mane.
ngehngehngeh


comel kan aku dulu.cam anak omputeh.haha


kalau nak ikot keselesaan aku rase tandas dudok memang lebeh selesa.
walaopon mase baru menggunekannye.hih.bapakklah hellnye!
haha

selaen keselesaan.tandas dudok juge beri banyak manfaat. xD
sambel menunggu urusan selesai,macam-macam kite bole buat.
kite bole sms,bace paper,maen game,bahkan bole pike ape kite nak wat untok entry blog kite seterosnye.
*well,idea ni pon datang mase aku melabur sebenanye.haha


see?siap bole tido lagi okk.ahaha


tidak bagi tandas cangkung,kite kene tumpukan sepenoh perhatian semase menyelesaikan urusan.
ie memerlukan sepenuh tenage untok memastikan urusan bejalan lancar.
susah kan?
alah,kalau penat,buatlah macam aku buat dulu.haha

tapi yang bestnye tandas cangkung ni kalau flush rosak,bahan buangan tu tak nampak.kire tesoroklah kan.




tapi kan,ade yang argue pasal kebersehan tandas dudok ni.
katenye tak berseh.
nak nak tandas awam.ye dok?
ala nokk,kalau dah namenye tandas,xkan nak berseh macam ruangtamu.

memang,kalau kat tandas awam memang agak ngeri lah kan nak gune.
tapi tu la pentingnye kesedaran ye anak-anak.
dah taw geli,pandai-pandailah jage kebersehan tandas tu same3.
baru lah bole gune tanpe syak wasangke.

oh ye adik-adik.
kalau ye pon geli sangat nak gune tandas dudok tu,korang janganlah sampai mencangkung atas tandas dudok.
hah,ni haselnye.mau ka?mau ka?mau ka?



beliau ni tegelincer mase mencangkung atas tandas dudok.saket weh!


kalau korang geli sangat kan,amekla mase sket cuci tempat letak punggong tu.ala,bukan suro cuci sampei besinar2 pon.cukop sekadar jirus dengan air.takpon korang lap dengan tisu.ha,kan ok. :)


jangan ikot kucen ni.die xbole dudok na.


ni ade satu cetire yang aku xbole lupe.pasal tandas cangkunglah.aktor cetire ni adlah abang aku sndre.haha.
(jangan marah abg na.hahaha)

abg aku dulu memang ektif gile ragbi.blio maen ragbi sampei ligamen kat otot lutot blio macam da longgar2 sket.kire memang xbole wat sumtin yang berat2 lah.maen ragbi pon da xbole.

ade 1 hari tu blio masok tandas.dalam 5 minet kemudian kan ade denga 1 bunyik.

"makkk!adedededeeh.sakettt!"

taw kenape?hahahaha

lutot blio tekehel mase blio tengah nak melabur.xbole berdiri langsong.ishh.kesian.haha.blio kelua tandas dengan care mencangkung lah.hahaha.mak aku pon tarekla kaki die kuat2 untok kembalikan lutot ke tempat asal.haha.kesian abg.blio mude.lutot tue.hhahahaahaha


tapi tu dulu.sekarang rumah aku da gune tandas dudok.nampak milenium sket.hahaha.xde da nak jadik kes tekehel dalam tandas.lagipon mak ayah aku da tue.tak larat nak mencangkung lame3.ngehngehngeh






aku pileh tandas dudok.
bagaimana dengan anda?anda tentukan.hahah







p/s : cekgu kenceng berdiri.mured kencing berlari.ah.merepek gila.


Tuesday, January 25, 2011

saya.awak.die.kite semua berNAFSU.

hai hei hoi.
salam 1 malaysia.
hari ini kite akan membicarakan mengenai NAFSU.
ye.nafsu anak-anak.

korang ade nafsu tak?
aku ade.die pon ade.
korang taw ape itu nafsu?
nafsu bukanlah sejenes kueh juge bukan sejenes biskot.
nafsu adelah keinginan.

ye,kite ade macam-macam keinginan kan anak-anak.
seperti yang kite taw,perempuan mempunyei 9 nafsu manekale lelaki mempunyei 1 nafsu sahaje.
sendiri mau ingatlah kan nafsu ape yang 1 tu.

disini suke untok aku berkongsi peringkat-peringkat nafsu yang ade dalam diri kite.
kredit to kak nurul yang meminjamkan nota mengenai ini. :)



pertame : nafsu ammarah
  • nafsu ini sangat mengajak ke arah kejahatan.
  • ini adelah tahap nafsu yang paaaaling jahat dan hine
  • mereke yang ade nafsu ni sering melakukan maksiat dan seronok melakukan kemungkaran
  • mereke juge mengajak orang melakukan kejahatan.



kedue : nafsu lawwamah

  • ini adelah sejenes nafsu yang mencela
  • mereke sedar sering terlibat dengan dosa dan menyesal
  • mereke akan terleka ketika melakukan dosa
  • sekiranya berbuat kebaekan pule senang rase riyak dan ujub.
  • mereke tak berbangge dengan dose
  • mereke tidak mengajak ke arah kemungkaran
  • mudah ditegur



ketige : nafsu mulhamah
  • mereke sudah mule mendapat ilham kebaekan dalam hatinye
  • mereke mule menghisab dan menyuluh diri
  • mereke mule berusaha membuat kebaekan
  • mereke  tidak mencari peluang melakukan dose
  • terlanjur melakukan dose (secare tak sengaje)   




keempat : nafsu mutmainnah
  • nafsu yang diperoleh oleh seseorang hasel mujahadah (lawan nafsu) dan riyadah al-nafs (latihan diri) secare istiqamah
  • serunok melakukan kebaekan
  • bahagea tinggalkan kejahatan
  • segale nikmat dan musibah mampu dihadapi dengan sabar.  


bagaimana akan terang hati seseorang yang segala gambaran dunia itu terpahat dalam cermin hatinya?atau bagaimana dia akan mengembara menuju kejalan Allah padahal ia terbelenggu oleh nafsu syahwatnya?
-syeikh ibn ataillah

mane satu korang?aku da dapat kenal pasti diri sendiri dengan maklumat ni.marilah kite muhasabah diri dan berubah menjadi yang lebeh baek. :)

ingat.dalam sekelep mate maknusie bole berubah tempat tanpe kite sedar.ape yang membezekan kite hanyelah 1 garisan halus yang mane kite takkan sedar bile kite akan melintas garisan tesebot.
good to bad.bad to good.xmustahel kan?
(pomot cite antare garisan.ngehngehngeh)


p/s : lets do some changes.ade kesalahan info,betolkan lah ye. :)

Sunday, January 23, 2011

perempuan boleh.lelaki.JANGAN!

hai hei hoi.
salam 1 malaysia.
arini kite becakap pasal ape yang perempuan biase buat tapi laki jarrrrang buat.
bole kate zero lah laki buat.
emm.ye kot.zero kot.haha




ape korang pike bile tengok gambo perempuan macam ni?
biase je kannn.
nothing yang nak di pelekkan.
tapiiiiiii..
cube bayangkan yang melakukan ini adelah LELAKI.
pelek kan?hahahaha
tu lah untongnye jadik perempuan.  xD

perempuan kalau berjalan dengan rakan-rakan dan taulan sambil bepegangan tangan.
itu biase.
dah lumrah perempuan memang penyayang.
tapi kalau lelaki.
mesti ade yang akan memandang serong pade mereke.
mesti ade yang cakap mereke gay.
betol x?ngehngehngeh



tengok ni.pelek kan?hahahahahaha

ini kerane memang da semulajadi laki ni memang susa nak tunjokkan kaseh sayang.
lebeh-lebeh lagi dengan kaum sendiri.
bukanlah bermaksud mereke tak sayang.
cume care mereke menunjukkan kaseh sayang berbeze dengan perempuan.
maklumlah.mereke kan terkenal dengan sifat gagah.berani.
takkan nak kua pegang-pegang tangan kot.
malu la derrr..haha

cume kan.
yang pelek kenape ade segelintir maknusie bername lelaki ni yang bole berdampingan dengan lelaki.
ape da xde perempuan ke dalam dunie ni?

hai.lu tanak yang malaysie yang arab pon ade.
murah jek kos kawen ngan org sane.
chantek plak tu.
tapi mereke lebeh memileh untok bersame kaom sejenes.
ish.masyaAllah.
tsk.tsk.tsk. (nada kesal sambel geleng2 kepale)




hah.tengok ni.jangan lupe tengok jari boifren2 korang na.haha


menurut info dari inche tuah.

mr.gay ni orangnye baek sangat.
depan orang ramailah.
meaning dat die kalau depan perempuan sangat suwit.
very the gentle lah kan.

tapi jangan terpengaroh sangat.
takot kang korang terpileh yang gay.
haru nokkk.
haha.

lagi kan.
ape yang perempuan bole buat lagi yek.

kami-kami bole tido sekatil.seselimot.sebantal dengan kawan sejenes.
lelaki kalau buat memang akan dipandang serong senget puseng2 la kan.huhu
tingat plak cite cegu rezza mase aku fom 1.

mase tu die jadik warden kat mrsm mane tah.
die tengah carik-carik orang yang ponteng prep.
kemudian kan,die masok 1 bilek yang mencurigekan,
lampu tutop.kipas bukak.

nampak ade org dalam selimot.
die dengan garangnye bukakla selimot tesebot.
taw ape ade?hahaha

2 orang student LELAKI dengan hanye pakei spende semate dalam selimot tu.
hahahahaha.
pojek mase prep.xgune.

tros cegu reza tarek salah sorg pastu suro explen.
dengan konfiden die menjawab.

"ala,ringan-ringan je cik."

hahahahahahahaha.
pemberani betol budak itu.

xpasal-pasal kene tendang dari sekola.
ha.kan seronok.
ringan-ringan sampai kene buang.
haha.



perempuan da tue pegang-pegang pon ok.no worries. xD


oh ye teman-teman.
mr.gay ni xsemestinye yang lembot-lembot taw.
yang ganas-ganas.gengste-gengste pon ade taw.
ade antare mereke ni jadik gay sebab serik dengan chenta perempuan.
(hesh.kalau ye pon janganla jadik gay.kamu ini)

katenye perempuan tak memahami mereke.
lelaki lebeh memahami.
so tejebaklah mereke dengan chenta songsang.
tsk.tsk.tsk.(sekali lagi menggeleng penoh kesal)




mungkinkah?oh tidakkkk!



lagi info inche tuah.

kalau kite jumpe lelaki tu jenes suke geget jari.
haaa.kemungkinan beso die ade sejarah silam.
taw sejarah ape?
sejarah diliwat.
hahahahahati-hati na behadapan dengan org begini.
xsemua,kemungkinan.
so kemungkinan jugak die akan menjadi gay kan?
bukan aku cakap.
inche tuah cakap. xD




p/s : sekadar penulesan tanpe cegu bm. :)