follow?oh,my pleasure.

Saturday, January 29, 2011

nak tunggu ke nak cari?

hai hei hoi.
salam 1 malaysia anak-anak.
harini kite akan bercetire pasal hidayah.
hidayah mane?
bukan hidayah sulaiman.atau wan nur hidayah.

kite bercetire pasal hidayah,petunjuk dari Allah kepade hambe2Nya.

ye.maaf.aku terase nak buat post ni lepas ade denga satu insiden yang blaku.
seswatu yang aku rase xpatot belaku lah.
maaf kalo ade yang terase.
maaf dari sane sampei sini.
diharap xde jadik kontrobersi melodi na.




okeh,
ape pendapat korang tentang hidayah?
ditunggu atau dicari?

bagi pandangan aku,hidayah tu patot kite sendiri yang cari.
ye,betol hidayah tu milek Allah.
Dia berhak beri,buwi,bagi pade sape2 yang Dia mahu.
Dia jugak bole tarek balek hidayah tu dengan sekelep mate.

tapi kite sebagai hambe tetap kene carik walaumacamane pon.
kalo nak tunggu,sampei bile pon takkan datang kalo xde usehe ye anak-anak.

"saye taknak buat amal sebab disuro orang laen.tak eklas."

ecece,biase kan kite denga ade orang cakap cani.
weh,kalau nak tunggu kehendak sendiri memang xkan buat la gamaknye.
ape salahnye kan kalo kite buat sebab org suro dulu.
bile da terbiase,dengan sendre rase eklas tu akan datang.

cakap berapi2.
macam segale ilmu da penoh kat dade.
ade ilmu,tapi tak amal.
bodoh namenye.
(not referring to anyone.aku pon macam ni)

jodoh petemuan di tangan tuhan.

quotes ni memang femes lah kan.
semue org taw pasal ni.
tapi semue belumbe2 nak carik jodoh.

kenape tak tungu jek jodoh sampai?

"kalau tunggu sampei bile pon aku xde boifren la weh!"

eh.tahu plak cakap macam tu.
kenape pasal ni kite carik gile2 carik?
siap nak mandi2 bunge bagai.

da banyak kali jato sebab bencinte pon maseh xserik mencarik.
hebut kan.
inilah kuase cinte.
ececece,cinte ye.cinte.



haha.tengah googling jumpe ni.agensi carik jodoh.kat pekan rabu nokk.


ce kite cube berusehe carik hidayah macam kite carik cinte maknusie.
susa kan?
macam-macam alasan.

tak besedie.
hati belom tebukak.
hidayah blom sampai.
(alasan aku jugak tu.)

hai maknusie.
kite xpayah belagak sangatlah.
mencari serunok sampei lupe diri.
kite tunggu hidayah macam kite hebut.

sedarlah bumi ni ciptaan Illahi.
kite nak belagak pandai pon,kite siape?
kite cume hambe.
hambe pade siape?
duet?makanan?ececece,cinte?

ce ingat balek.
kite ni cume tanah.
tanah yang orang pijak.
tanah yang orang ludah.
tanak yang kucen berak.
kite hine.


ecece,xpayah nak belagak sangatlah.
ape salahnye kalo kite tundok,sujud pade yang Esa.
mohon sediket petunjuk.
untok bekalan mase depan.


semayang tu pon antare salah satu care mendapat hidayah.
kalo xsmayang,macamane lah hidayah nak sampei.
setakat kawan2 name hidayah tu ramei lah.
tu pon kalau die nak bekawan dengan kite.
sebab kite bukan siape2.


kalo kite tak berusehe carik hidayah.
Insyaallah sampei mati kite xdapat.
kalo betol xbesedie,jangan cakap beso.
ingat mati.
esok.luse.sekarang pon kite bole mati.

nak ke kite mati tanpe mendapat hidayah Allah?
mati dengan care menidakkan kebenaran?
ish.mintak jauhla ye teman-teman.
takpela,kite da beso.
da pandai pike.
pike pon kene la pandai na.





p/s : jangan tinggal semayang musfirah

2 comments:

zulaikha said...

btul3!

me ~ mush said...

kes itu malam kak.huhu