follow?oh,my pleasure.

Monday, July 4, 2011

nurses vs MA.

nama aku saloma.aku belajar kat kolej pembantu perubatan alor setar.dalam jurusan pembantu perubatan lah.orang selalu cakap aku belajar nurse.hello,aku bukan belajar untuk jadik nurse tapi untuk jadik pembantu perubatan atau nama barunye penolong pegawai perubatan.aku belajar bawah kkm.under spa.dulu takde MA perempuan sebab tu lah orang ramai tak tahu kitorang ni MA.





sebenanye aku pon tak tahu ape keje ni sebenanye mase awal-awal dulu.ape beze MA dengan nurse.tapi lepas belajar dekat setahun setengah ni tahu lah jugak sikit-sikit ape tu MA.selalu jugak orang tanye kenape nak jadik MA taknak jadik nurse?jadik MA ni lasak,keje orang lelaki.ni bukan aku yang cakap,SN tu yang cakap.bagi aku kalau nak lembut-lembut duduklah rumah pakai losyen 24/7.konfem lembut.keja nurse pon takdelah lembut sangat aku rasa.lebih kurang same je.





kite MA dengan nurse beze.subjek utame pon da tunjuk perbezaan kite.keje pun beze.nurse banyak diperlukan kat wad meanwhile MA banyak diperlukan kat emergency,klinik blablabla.memang berbeza tapi tak perlulah kot nak membezakan kami sampe tahap menyampah antara satu sama lain.penah sorang yang baju biru tu cakap.


'saya memang tak suka MA.'



big senior cakap macam tu.sentap lah anak-anak muda yang baru nak belajar ni.jadik takut tahu.perlu ke nak benci-benci sedangkan kite ni bawah satu bumbung?keje same jek.same-same bukan dokter.gaji pon same.tak payah lah nak banding-banding kan bagai.same-same bawah kkm.keje same-same serve pesakit.same jek gaji pun.dan paling penting sama-sama memerlukan.jangan nak gebang kata nurse boleh buat keja tanpa MA sebab banyak bende yang nurse tak boleh buat,MA boleh.dan MA jugak takkan boleh buat kerja tanpa nurse sebab nurse ni banyak diperlukan dekat wad.takkan MA nak bekeja-keja dekat wad ngan AnE.kan?





mak aku keja JM selalu pesan nak keja biar ikhlas jangan nak pike gaji jek.keja kite ni mulie.tak kesahlah SN ke,JM ke,MA ke even dokter sekalipun.kita ni keja untuk serve masyarakat.nak bagi perkhidmatan pade semue.ade kelebihan dan kekurangan.sebab tu kite saling memerlukan.kalau pekerje-pekerje senior pun dah pandang sampai nak terkeluo bijik mate,dah terlalu iklas membenci,macamane kite nak keja baik-baik nanti.sebab awal-awal dah rase sakit ati then lama-lama dendam.sampai 7ratus keturunan pun akan jadik macam ni.







aku budak baru belajar..banyak lagi yang tak tahu.ni pandangan aku.si cetek ilmu.

6 comments:

Azureen si anak mak abah said...

caya lah mush! ak sokong.

miss mush said...

haha.kan?tak abes2 nak membanding.huhuhu

hoNey peja said...

sokong3..same2 kerajaan..takyah la kecoh sgt nk marah2 bdk2..

Mya Monica said...

akuu pnahh kena ats muka ayat
"saya memamg xsuka MA" TU,,
masuk wad jumpa dia..orientasi pun dia xbgi lagi..truss kena atas mukaa ayt ttu..memamngg mnyirappp darah,,
apepun..well done!

miss mush said...

honey peja : memanglah.same kerajaan pon die bepangkat.kite student.tapi kalau ajar elok-elok kan tak salah.kan.kan.

miss mush said...

mia : haha.ayat tu memang berbisa lah kan.wawawa.takpe-takpe,esok-esok die tobatla tu.thanks!