follow?oh,my pleasure.

Saturday, March 5, 2011

penah makan petai belalang tak?

hai hei hoi.
salam 1 malaysia.
tadi aku gi bekebon.wah3
bukanlah.

gi kaut2 rumput2,daun2 yang gugo kat belakang umah.
pastu mak aku pon dengan gagahnye gi tebang pokok petai belalang.
mule2 aku taktau pokok ape yang mak aku tebang 2.
upps.bukan taktau.tak perasan.
haha


nah.pokok yang bejaye ditewaskan eksyen kamen.bibibi.


pastu mak aku surola kutep petai2 tu.
petai belalang.
korang taw ape tu petai belalang?
untok info lebeh banyak klik sini.

sebenanye pokok petai belalang ni melambak kat serate dunie.
haha.even kat jalan2 nak balek ostel dari kolej aku pon banyak.
cume maseng2 tanak.tak berani nak petik walopon buahnye rendah.
sebab takot tu buah beracon.


tengok.tak beracon weh!ngeheh.


rupe petai belalang ni xbanyak beze dengan petai maknusie.
cume petai belalang kecik.
buahnye jugak pipih2 gitu.
tapi rasenye same je macam petai biase.


ni la buah petai belalang yang maseh dipokok.


dah kalo buahnye kecik.pipih.
makan pon xpuasla kan.
dannn.aku bole ratah petai belalang.
petai biase?errr.
petai jerok bolela makan begitu saje.
hahah


hasel bekebon harini.wah3


tadi aku cadangkan mak aku buat petai jerok dengan petai belalang.
mak aku cakap ok jugak.
tak penah cube.
tapiii.bebaloi ke?
petai ni kecik je.



kan kecik kann.mini petai.hahah


and fyi.petai ni banyak kasiat.
tak kire la petai belalang ke.
petai maknusia ke.

sini aku list kan antare kasiat yang aku dapat dari inche google.

***

1. Pokok petai belalang boleh digunakan untuk mengubati penyakit kencing manis. Akarnya direbus bersama-sama tiga cawan air. Biarkan kering sehingga tinggal satu cawan. Selawat tiga kali dan minum sekali sehari.

2. Petai belalang juga berkesan untuk merawat batuk dan demam campak. Daun-daun muda ditumbuk bersama-sama beras kemudian ditampal pada kerongkong untuk meredakan batuk. Boleh juga disapu pada seluruh badan untuk mengubati kudis campak.

3. Daun petai belalang juga berkesan untuk mengatasi masalah kelemumur atau kulit bersisik. Daunnya dibakar manakala abunya dicampur dengan minyak kelapa sebelum digosok ke kulit kepala. Balut dengan plastik pembalut rambut dan biarkan selama sejam sebelum dibilas dengan air bersih. Juga digosok-gosok ke bahagian kulit yang bersisik.

4. Untuk masalah kayap, rebus pucuk daun petai belalang dengan tawas. Air rebusan itu digunakan untuk mandi dan membersihkan badan.


***

 ehem.walopon busok.petai ni banyak kasiat.
sape tak suke petai?
cubelah makan sekali.
sekali cube,mesti nak lagi. :D


pokok petai belalang.ha.kenal tak?kenal tak?





p/s : mak aku penah nampak mat salleh ratah petai biase jalan2 keliling kuantan sebab die ingat tu snek orang malaysia.gilo hapo?haha



6 comments:

Citarasa Rinduan said...

kak ayu ingat lagi..time kecik2..kalau balik mengaji quran..

mmg petai nie buat kunyahan...

wah!!!! skrang nie mana nak rempat??

miss mush said...

haha.kan da cakap kat merate2 pun ade.nak bekalan petai belalang untuk masakan?call me! :D

T'nie on the Blog said...

x penah rase...hihi
http://clothpuppet.blogspot.com/2011/03/gbs-birhday-momma.html

Nier Zecter said...

banyak khasiat..hehe
tp x suka petai.. :P

miss mush said...

tini : cubelah! :)

miss mush said...

nier . eleh.org kuantan kene makan petailah!haha